Άρθρα


PROPERTY FOUNDERS

Αγορά κατοικίας: Λάθη και παγίδες προς αποφυγή




 
Η αγορά σπιτιού αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα και είναι σημαντικό, εφόσον αποφασίσατε να το κάνετε, να προσέξετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για να αποφύγετε τυχόν παγίδες. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι η διαδικασία για την αγορά ενός ακινήτου μπορεί να διαρκέσει από δυο μήνες, αν είστε τυχεροί, έως και 1 χρόνο. Στο διάστημα αυτό, θα δείτε πολλά ακίνητα και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλά διλήμματα και αποφάσεις που πρέπει να λάβετε. Πριν, λοιπόν, ξεκινήσετε την αναζήτηση καλό θα ήταν να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας σήμερα αλλά και να προβλέψετε τις μελλοντικές σας (για παράδειγμα αν είναι στα σχέδια σας να μεγαλώσει η οικογένεια σας). Εμείς θα σας παρουσιάσουμε πέντε λάθη που κάνουν πολύ συχνά όσοι αναζητούν νέα κατοικία… προς αποφυγή.

Δεν έχετε προσδιορίσει το budget που θέλετε (και μπορείτε) να διαθέσετε


Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί! Αν δεν ξέρετε ή δεν έχετε καταλήξει σχετικά με το κεφάλαιο που θέλετε να διαθέσετε, είναι πολύ πιθανό να χάσετε το χρόνο σας. Είτε πρόκειται να αγοράσετε σπίτι με τραπεζική δανειοδότηση είτε καταβάλλοντας όλο το ποσό, πρέπει να θέσετε ένα μέγιστο ποσό για να μην επισκέπτεστε αδίκως ακίνητα τα οποία δεν μπορείτε να αγοράσετε. Σε περίπτωση στεγαστικού δανείου, προτού προχωρήσετε σε κατάθεση της αίτησης, αποφασίστε ποιο είναι το ποσό της μηνιαίας δόση που μπορείτε να καταβάλετε, τους όρους του δανείου και φυσικά τους τόκους. Εάν πρόκειται να αγοράσετε σπίτι με καταβολή όλου του ποσού, θα ήταν σοφό να μην ξοδέψετε όλες τις αποταμιεύσεις σας. Είναι σημαντικό να κρατήσετε ένα ποσό «στην άκρη» καθώς κανείς δε γνωρίζει τι μπορεί να έρθει μελλοντικά.


Υπολογίστε (και συνυπολογίστε) το κόστος της ανακαίνισης

Αν το σπίτι που σκοπεύετε να αγοράσετε δεν είναι νεόδμητο, τότε σίγουρα θα πρέπει να συνυπολογίσετε ένα ποσό για επισκευές και ανακαίνιση. Επειδή το κόστος ανακαίνισης του μελλοντικού σας σπιτιού μπορεί να σας βγάλει εκτός οικονομικής τροχιάς, πριν προχωρήσετε στην υπογραφή των συμβολαίων, ζητήστε τη γνώμη ειδικών εργολάβων για τυχόν επισκευές. Ζητήστε οικονομικές προσφορές για τις εργασίες και έτσι θα αποκτήσετε ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό ύψος επένδυσης που απαιτεί το συγκεκριμένο ακίνητο.

Μην απορρίπτετε την εναλλακτική του στεγαστικού δανείου


Τα τραπεζικά δάνεια είχαν μπλοκάρει, τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, σήμερα πια οι κάνουλες έχον ανοίξει για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν δάνειο και συγκεκριμένα στεγαστικό δάνειο. Αν, μάλιστα, η αγορά σας αφορά σε α΄  κατοικία, ενημερωθείτε για τους ευνοϊκούς όρους των στεγαστικών δανείων που παρέχουν οι τράπεζες. Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες δανειοδοτούν με αρκετά χαμηλά επιτόκια, σε σύγκριση με τη περίοδο προ κρίσης, και αρκετές φορές οι τόκοι δεν υπερβαίνουν το 3% του κεφαλαίου σας. Σε κάθε περίπτωση, προτού προχωρήσετε σε μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να έχετε κάνει οικονομικό προϋπολογισμό και να μελετήσετε με ακρίβεια τα έσοδα- έξοδα σας.


Διαπραγματεύσιμη τιμή ή μήπως όχι;


Βασική σας αρχή κατά την αναζήτηση αγοράς ακινήτου θα πρέπει να είναι ότι η τιμή δεν είναι διαπραγματεύσιμη, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αυτή η ευελιξία. Ωστόσο, μην θεωρήσετε δεδομένο πως όλοι οι ιδιοκτήτες πουλάνε από ανάγκη και κατεβάζουν τις τιμές. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι όταν ένα ακίνητο κοστίζει λιγότερο από τις συνηθισμένες τιμές της αγοράς, αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στη βιασύνη του πωλητή να ρευστοποιήσει ή στο γεγονός ότι είναι «προβληματικό» (πολεοδομικές αυθαιρεσίες, παγίδες στη σύσταση, οφειλές του πωλητή, κλπ).

Όταν ένα ακίνητο βρίσκεται σε λογική τιμή, μπορείτε να μελετήσετε τη στρατηγική διαπραγμάτευσης σας. Προτού προχωρήσετε στη προσφορά σας, συμβουλευτείτε το μεσίτη σας σχετικά με τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Αν το ακίνητο πληροί τις προϋποθέσεις και σας ενδιαφέρει πραγματικά, προσπαθήστε να είστε διπλωματικοί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης προκειμένου να μην το χάσετε αλλά ταυτόχρονα μην ξεφύγετε από τον αρχικό οικονομικό προϋπολογισμό σας. Υπάρχουν, όμως, και ακίνητα ακριβότερα από το μέσο όρο της αγοράς. Πριν προχωρήσετε στη διαπραγμάτευση ενός ακριβού ακινήτου, σκεφτείτε τους λόγους που ο ιδιοκτήτης έχει επιλέξει αυτή τη τιμή. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν επείγονται να πουλήσουν, αλλά θέλουν να αξιολογήσουν το ακίνητο τους ζητώντας ένα υψηλό ποσό.


Αποφεύγετε το μεσιτικό γραφείο


Η αναζήτηση ακινήτων κατευθείαν από ιδιοκτήτες είναι αρκετά δύσκολη, χρονοβόρα και συνήθως οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς τα περισσότερα ακίνητα στις πλατφόρμες διαφήμισης αναρτώνται από μεσιτικά γραφεία. Όταν αναζητάτε ακίνητα μόνο από ιδιοκτήτες χάνετε πολύτιμο χρόνο καθώς το 90% των προσφερόμενων ακινήτων εκπροσωπείται από τα μεσιτικά γραφεία. Μια τυπική μεσιτική αμοιβή είναι το 2% του τιμήματος για τον αγοραστή και πληρώνοντας αυτό το ποσό αποκτάτε πρόσβαση σε ευρεία γκάμα ακινήτων, οργανώνονται καλύτερα οι επισκέψεις σας σε ακίνητα και υπάρχει συντονισμός της επικοινωνίας με τον πωλητή ενώ θα λάβετε και πολύτιμη βοήθεια στη γραφειοκρατική διαδικασία.


Loading...